downshiftertech.eu

Describe your website

Email LinkedIn

/* Title: Antergos install Thinkpad T410 läptopil Description: An off-topic article that hopefully makes it to a whole new website Date: 2015/11/27 Category: System administration Keywords: Linux, Antergos, Archlinux, Thinkpad, T410 Template: post_est */

Allolev artikkel eeldab, et Te ei karda oma hiirt korraks eemale panna ning teha natuke tööd käsureal. Kõik, mis on mainitud siin, töötas minu jaoks, kuid veenduge, et kõikidest Teie andmetest on tehtud varukoopia.

Minu tööandja on mulle tükk aega tagasi väljastanud Lenovo T410 läpaka. See on natuke suurevõitu masin, kuid teeb oma tööd väga hästi. Windows 7, mis oli eelnevalt sinna installeeritud, töötab siiamaani, kuid kõik teavad, et Windows muutub aja möödudes aeglasemaks. Täpselt sama juhtus ka minu masinaga. Mul polnud plaanides minna uuematele versioonidele üle, kuid minu kannatlikkus hakkas juba otsa saama. Ning kuna olen Linux‘i kasutaja peaaegu 10 aastat olnud, otsustasin ma masinale juurde lisada teise opsüsteemi.

Minu masina omadused on järgmised:

Prose: Intel M 540
Operatiivmälu: 4 GB
Kõvaketas: 320 GB

Nagu ma eelnevalt mainisin, oli masinale eelinstalleeritud Windows 7, seega terve kõvaketas kujutas ennast ühe NTFS partitsiooni. Minu esimeks ülesanneks oli NTFS partitsioon väiksemaks muuta, et teha ruumi Linux‘i jaoks. Selleks avasin ma Disk Management utiliiti.

Tehke parema hiireklõpsu C: ketta peal ning valige Shrink Volume.

Mõne hetke pärast näete dialoogakna mis laseb Teil valida, kui palju kettaruumi soovite vabastada.

Windows ei lase Teil vabastada kõik vaba ruum, sest Windows on ikka Windows ning ta omab Teie kõvaketast.

Kõige halvem on see, et ta üldse ei lase Teil olemasolevat pärtitsiooni üldse muuta, näidates Teile suurt hirmsat veateadet. Mina olen internetis paar artiklit sel teemal läbi lugenud, kuid peale seda, et Teil tuleb välja lülitada hibernation režiimi, paging file‘i ning oma kõvaketast defragmeteerida, ei leidnud ma sealt midagi huvitavat.

Seega pidin käsureale pöörduma. Käivitage cmd.exe ning sisestage DISKPART käsk.

Mina tahtsin olemasolevat partitsiooni 100 GB võrra väiksemaks teha, seega märkisin 100 000 minu soovitud mahuna. Vajutage Enter ning haarake kohvi. Sellega on minu juhendi Windows‘i osa lõppenud.


Ja siit läheb asi põnevaks…

Mina kaotasin lootust Ubuntu‘sse, mis tõi mind Linux‘i maailma kuskil 2005. aastal, ning hetkel olen suur nn. “rolling-release” distributsioonide fänn. Archlinux on äge, kuid see näeb ette palju seadistamist ja armastust, seega on mu praegune lemmik Antergos.

Selleks projektiks valisin mina 64-bitise versiooni, sest mu T410’s on 4 GB operatiivmälu. Antergos pakub piisavalt erinevaid töölaudu, kuid mulle meeldib oma riistvarast võimalikult palju jõudu saada, seega valisin Openbox‘i. Ma oleks võinud ka edasi minna vaid käsureaga, aga Openbox‘ga versioon säästab aega, kuna eelseadistab X-serverit ja teisi vajalikke asju nagu näiteks veebiühenduste haldajat, dokk‘i jms.

Nii et avage Antergos’e koduleht ning laadige alla Antergos Minimal ISO 64bit. Valige kindlasti torrent versiooni, et Antergos säästaks natuke raha andmemahu piirangute pealt. Mina valin tavaliselt Minimal install, kuna ma ei kasuta süsteemi live image‘it. Minimal install‘i heaks argumendiks on ka see, et ta alati laeb Cnchi graafilise installeri viimase versiooni alla.

Selle artikli kirjutamise ajal on Antergos‘e versiooni numbriks 2015.09.13, kus endiselt esineb probleem LightDM töölaudade mänadžeriga. Mina üritasin installida Slim‘i, kuid archwiki leht viidab sellele, et Slim‘i enam ei arendata ning see ei toeta ka systemd‘i. Seega otsustasin, et ma hakkan pigem kasutama lihtsa konsooli sisselogimist, kust ma hiljem käivitan kas tmux‘i või graafilist kasutajaliidest startx käsu abil.

Käivitage oma masin Antergos plaadi pealt ning minge edasi süsteemi installeerimisega. Tehke indlaks, et valite Openbox kui Teilt küsitakse Desktop Environment‘i kohta. See teeb meie elu lihtsamaks.

Kui Teilt küsitakse partitsioonide kohta, valige Choose exactly where Antergos Should be installed. Valige seade nimega Free space ning vajutage New nuppu allpool. Tekitage extendended partitsioon. Siis lisage Swap (minu oma oli 4096 MB partitsiooni lõpus), /boot (minu oma oli ext2 suurusega 256 MB partitsiooni alguses), ning / (minu oma oli 100 GB ext4 failisüsteemiga).

Kindlasti valige Automatic login, kuigi meil ei lähe seda niikuinii vaja.


Peale install’i

Kui süsteem oli taaskäivitatud, installisin ma oma hädavajalikke pakette: i3 ja tmux. Käivitage sudo pacman -S i3 tmux

Nüüd, et teha selgeks, kas probleem LightDM‘ga on endiselt aktuaalne, logige ennast Openbox‘i sessioonist välja ning logige uuesti sisse. Kui Teie ekraan läheb mustaks, kuid taustavalgustus ikka põleb, või kui ekraan hakkab vilkuma, siis LightDM‘ga on endiselt probleeme (minu puhul oli see nii). Minu otsus oli seda süsteemist täielikult kustutama. Kuid enne seda teeme paar muudatust meie .xinitrc failis.

Sisestage nano .xinitrc käsureas ning kommenteerige välja viimase rea kus on kirjas exec dbus-launch ... lisades # rea algusesse. Ning lisage:

DEFAULT_SESSION=openbox-session
case $2 in
	openbox)
		exec dbus-launch --exit-with-session openbox-session ;;
	i3)
		exec dbus-launch --exit-with-session i3 ;;
	*)
		exec dbus-launch --exit-with-session $DEFAULT_SESSION ;;
esac

Mida me tahame siin teha on see, et startx peaks hakkama argumendi sisse lugema ning vastavalt käivitama kas i3 või Openbox‘i sessiooni.

Veel üks asi, mida me peame ära tegema on kustutama LightDM‘i koos sellest sõltuvate pakettidega. Selleks käivitame käsu: sudo pacman -Rcn lightdm See kustutab samaaegselt ka light-locker, light-locker-settings, lightdm-webkit-theme-antergos, lightdm-webkit-greeter ja *lightdm’i iseenda. Nüüd võime lõpuks meie süsteemi taaskäivitama ja hakkama seda reaalselt kasutama.


Keelame hiirega workspace‘de vahetamist

Enne seda, kui me tänaseks lõpetame, tahsin ma veel ühe asja mainida. Mulle meeldib Openbox, kuid sellel on vaikimisi sees üks funktsioon, mis mind tõsiselt häirib: kui kerite hiirega töölaua vabal alal, toimub workspace‘de vahetamine. Mina tahtsin seda funktsionaalsust keelata. Mina ei osanud vastavat võimalust graafilisest konfigureerimisvahendist leida, seega peame käsitsi konfigureerimisfaili parandama. Avage ~/.config/openbox/rc.xml ning otsige sealt välja neid ridu:

<context name="Desktop">
	<mousebind action="Click" button="Up">
		<action name="DesktopPrevious"/>
	</mousebind>
	<mousebind action="Click" button="Down">
		<action name="DesktopNext"/>
	</mousebind>

Ja kommenteerige neid selliselt:

	<context name="Desktop">
	<!--
		<mousebind action="Click" button="Up">
			<action name="DesktopPrevious"/>
		</mousebind>
		<mousebind action="Click" button="Down">
			<action name="DesktopNext"/>
		</mousebind>
	-->

Ärge unustage arvuti taaskäivitama või lihtsalt Openbox menüüst taaskonfigureerima.

http://crunchbang.org/forums/viewtopic.php?id=35258


Võrguaja seadistamine

Mina märkasin, et minu uue süsteemi aeg oli vale. Mina kontrollisin timedatectl staatuse käsuga timedatectl status. Väljundiks oli:

      Local time: Thu 2015-10-15 23:32:46 EEST
  Universal time: Thu 2015-10-15 20:32:46 UTC
        RTC time: Thu 2015-10-15 20:32:46
       Time zone: Europe/Tallinn (EEST, +0300)
 Network time on: no
NTP synchronized: no
 RTC in local TZ: no

See tähendas seda, et Antergos oli millegipärast võrguga sünkroniseerimist keelanud, kuigi ma olen kindel, et valisin vastava parameetri süsteemi installeerimisel. Igatahes, antud probleem on lahendatav käsuga: sudo timedatectl set-ntp true Oodake paar sekundit ning Teie aeg on nüüd õige kui valisite õiget ajavööndi installi ajal.

https://wiki.archlinux.org/index.php/Systemd-timesyncd


Paar sõna keeltest

Mina kasutan teksti sisestamisel pidevalt 2 keelt: vene ja eesti ning eelistan keele valimiseks Alt+Shift kombinatsiooni. Selleks muutsin .xinitrc faili uuesti, lisades selline rida enne DEFAULT_SESSION rea, mida lisasime varem:

setxkbmap -layout "ee,ru" -option "grp:alt_shift_toggle" &

Kui Te ei kustutanud LightDM‘i, siis lisage ülaltoodud rida failisse .bashrc, mitte .xinitrc.

Selleks, et konsooli tekstiks oli eesti keel inglise keele asemel, lihtsalt avage /etc/vconsole.conf ja lisage KEYMAP=et


Keelame emaplaadi kõlari ära

sudo nano /etc/modprobe.d/nobeep.conf ja lisame sinna blacklist pcspkr


Suurendame bash‘i ajaloo mahtu

nano .bashrc

export HISTSIZE=10000
export HISTFILESIZE=100000

Kasutame mitut ekraani

Mina olen see õnnelik mees, kellel on Thinkpad‘i dokk. Selleks, et näha pilti mitmelt ekraanilt korraga, pidin ma uue skripti kirjatama. Käivitan seda iga kord, kui asetan läpakat doki peale. Minu väline monitor asub sülearvutist üleval, seega minu skript näeb välja selliselt: nano dock.sh

#!/bin/bash
xrandr --output VGA1 --auto --above LVDS1

Selle käivitamiseks tuleb lihtsalt sisestada: ./dock.sh

Kui Te soovite pilti uuesti ainult sülearvuti sisseehitatud ekraanile saata, võite tekitada teine skript, minu juhul undock.sh, mille sees on:

#!/bin/bash
xrandr --output VGA1 --auto

Ärge unustage mõlemale failile anda käivitamisõigused käsuga: chmod +x dock.sh undock.sh


Tastavalgustuse reguleerimine

Ma ei saanud siiamaani klavituuri abil tastavalgustuse taseme reguleerimist tööle saada, seega praegune lahendus seisneb sellest, et ma seadistan seda terminalist käsuga:

sudo tee /sys/class/backlight/intel_backlight/brightness <<< 300

kus 300 on taustavalgustuse tase.